2011. március 12., szombat

Böjt

Sziasztok!
Bár nálunk nem kap különösebben nagy jelentőséget, gondoltam megemlítem, hogy szerdán kezdődött a nagyböjt, (amiről nincs lemaradva senki, mert a hagyomány szerinti időpontok miatt idén 40 helyett 46 naposra sikeredett). Azért mondom, mert szerintem a böjt egy remek alkalom, hogy megerősödjünk az Istennel való kapcsolatunkban, szilárdabbá válhasson a hitünk. Így az evangélizációs időszak előtt ez talán nem is árt, úgyhogy csak bátorítani szeretnék mindenkit, hogy ha érez erre indíttatást, szánja magát oda erre, lemondva a húsról például, vagy tévéről, videojátékról, csokiról, sorozatról, vagy egyébről, ami fontos itt a világon nekünk, hogy a testi dolgok háttérbe szorításával nagyobb hangsúlyt kaphassanak a lelki dolgok, hogy lehessenek intenzívebbek Istennel töltött csendességeink, imaéletünk, igetanulmányozásaink.
Leírom, Isten mit mondd és ígér a böjttel kapcsolatban:

Ézsaiás 58 6-14


"Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot!

Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!

Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az Úr dicsősége lesz mögötted.

Ha segítségül hívod az Urat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok! Ha majd senkire sem raksz jármot, nem mutogatsz ujjal, és nem beszélsz álnokul,

ha kenyeret adsz az éhezőnek, és jól tartod a nyomorultat, akkor fölragyog a sötétben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli napfény.

Az Úr vezet majd szüntelen, kopár földön is jól tart téged. Csontjaidat megerősíti, olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz.

Fölépítik fiaid az ősi romokat, falat emelsz a régiek által lerakott alapokra; a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá.

Ha nem jársz kedvteléseid után a nyugalom napján, az én szent napomon, ha a nyugalom napját gyönyörűségesnek hívod, az Úr szent napját dicsőségesnek, és azzal dicsőíted, hogy abbahagyod munkáidat, nem keresed kedvteléseidet, és nem tárgyalsz ügyeidről.

akkor gyönyörködni fogsz az Úrban, én pedig a föld magaslatain foglak hordozni, és táplállak ősödnek, Jákóbnak örökségében. Az Úr maga mondja ezt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése